* common.systemMessage *

* common.systemQuestion *

Rendben

Mégsem

Te megálmodod, mi elkészítjük!

Esküvői dekoráció, virágkötészet

Esküvői babonák, amelyketől tuti kiráz a hideg. Vagy nem.. :)

Az esküvő a Nagy Nap egy nő életében, sokan úgy gondolják, hogy már ekkor eldől, hogy milyen lesz a házasság, a tökéletesség elérése érdekében számtalan babonát kitaláltak az asszonyok. Ma már csak kevés helyen ügyelnek erre, de korábban nagy jelentőséget tulajdonítottak minden apróságnak, ami az esküvő napján történt. Íme egy csokorba szedve a teljesség igénye nélkül.

Legény és leánybúcsú
A legénybúcsú alapja is babona, régen a vőlegény és barátai edények és kanalak összeütésével nagy zajt csaptak, hogy elűzzék a gonosz szellemeket. Ez ma már nem szokás, a vőlegény együtt bulizik a barátaival, még egyszer “utoljára” kitombolja magát.
A nemek közötti esélyegyenlőség elvén a menyasszonyok úgy gondolták, hogy ez nekik is jár, ezért mára kialakult a leánybúcsú is, amire illik meghívni a koszorúslányokat és a vőlegény lánytestvéreit is.

Mennyasszinyi csokor dobás

Valami régi, valami új és valami kölcsönkapott kék

Ezeket a menyasszonynak kell viselnie az esküvőjén. A új dolog viselete a szerencsés jövő és sikeres élet jelképe, ez általában maga a ruha. A régi a menyasszony és családja közti szoros kapcsolatot jelenti, ezért ideális választás egy antik családi ékszer. A kölcsön kapott dolog a barátságot szimbolizálja, erre úgy kell vigyázni, mint a kölcsönkapott tárgyakra. A kék a tisztaság, az ártatlanság jelképe, lehet kék harisnyakötő, szalag, esetleg kék színű virág.

 

A menyasszonyi ruha megvarrása

A menyasszony nem segédkezhet az esküvői ruhája elkészítésében, mert szomorúságot és bánatot hozhat. Ha a menyasszony maga varrja esküvői ruháját, annyi könnyet hullat majd, ahány öltéssel a ruhája készült. Ha egy hajadon varrónő ejti az első öltést a menyasszonyi ruhán, akkor egy éven belül maga is férjhez fog menni. Íratlan törvény, hogy az esküvő előtt a vőlegénynek tilos a párját a menyasszonyi ruhában látni, mert szerencsétlenséget okoz.

Érme a menyasszony cipőjében
A menyasszony gazdagságot hozva lépdel a házasságba. Nem fontos ezüst érme (mert már nem vernek ezüstpénzeket), bármilyen pénzdarab megteszi.


Gyöngysor
A menyasszonynak nem szabad gyöngyöt, gyöngysort viselnie az esküvőn, mert a gyöngy a könnyeket szimbolizálja, a sok sírást a házasság alatt. Ha esküvőre menetkor esik az eső, a menyasszony sokat fog sírni még életében.

Menyasszonyi ruha

 

Rozmaring
A rozmaring a pár egymás iránti hűségét jelképezi. A hagyomány szerint a menyasszonynak a koszorújába fonják, a vőlegénynek pedig a kabátja hajtókájába tűzik.

Szertartás
A esküvő alatt, akinek az oldalán lévő gyertya lángja magasabban ég, túléli a másikat.

Pohártörés/cseréptörés
Ez a szokás minden területen más és más. A hiedelem szerint a gonosz szellemek félnek minden hangos zajtól, Európában pohártöréssel tartják távol az árnyakat. Egyes helyeken pénzzel teli cserépedényt törnek össze, s a vendégek széttáncolják az összetört cserepet, az ifjú pár pedig összesöpri a pénzt. Máshol az a szokás, hogy az összetört poharat együtt takarítja fel a menyasszony és a vőlegény, így tanúsítva együttműködésüket, egymás segítését.

Konzervdobozok
Amerikában a friss házasok autójára üres konzervdobozokat erősítenek, amik nagy zajt csapnak, ezzel elijesztik az ártó szellemeket, és a szegénységet akarják elűzni.

Rizs-, és rózsaszirom eső
Az oltárhoz vezető utat a koszorúslányok rózsaszirommal hintik tele, a ceremónia után az ifjú párra pedig rizst vagy lencsét szórnak – mindkét szokás a termékenységet jelképezi.

Sorfal
A templomból kifelé tartó házaspárnak a jelenlévők sorfala között kell végigvonulnia, akik ezt megpróbálják akadályozni. A házasság folyamán felmerülő akadályok közös erővel való legyőzését jelenti.

Jóból is megárt a sok, főleg ha babonákról beszélünk egy esküvővel kapcsolatban. Ti hogy álltok a kérdéssel?

Ha szeretnél értesülni új bejegyzéseinkről, kövess bennünket a Facebook oldalunkon, az Instagram fiókunkon, vagy a Pinteresten

Ez a cikk a(z) Esküvői érdekességek kategóriában jelent meg.

Cimkék

érdekes esküvői információk
Wedding Factory