* common.systemMessage *

* common.systemQuestion *

Rendben

Mégsem

Esküvői szokások és trendek

Más népek furcsánál furcsább esküvői szokásairól már volt szó, de mi a helyzet a saját szokásainkkal kapcsolatban? A sok kedves szokás mellett lássuk be, akad pár igen hajmeresztő is. Te vajon mindet ismered a most következő felsorolásból?

A menyasszony ruhája

menyasszonyi ruha

Az egyik szokás, hogy a menyasszonyi ruha színe fehér, ami a szűziességet, ártatlanságot és ünnepélyességet sugall. Ezt előszeretettel szegik meg a modern menyasszonyok, hiszen bár a legkedveltebb ruha szín a fehér maradt, sokan választanak ettől eltérő árnyalatot: tojás- vagy krémszínűt, ezüstöt, elefántcsont színt vagy éppen színes szegélyűt. A legújabb trendek a kihívó, vad ruhaköltemények felé indultak el, ami viszont teljességgel ellent mond a fehér szín ártatlanságának, ráadásul tuti lesokkolja a 80 éves nagyit :)

A ruha kiegészítői

Tünde és Szabolcs

A régi szokást még ma is sokan betartják, miszerint a menyasszonynak valami régit (ami a hajadon életet szimbolizálja), valami újat (ami az új életszakaszt jelképezi), valami kéket (a hűség és a tisztaság színe), és valamit, amit kölcsön kapott (a barátságra és a szerelemre utal). Ezeket megtestesítheti akár maga a menyasszonyi ruha, apró kiegészítők, virágos csuklópánt is, de akár a menyasszonyi csokor is rejtheti :) A képen például a menyasszony kék szalaggal, a vőlegény kék mellénnyel tett eleget a hagyománynak :)

Az esküvői torta

Piknik esküvői torta

Tudtad, hogy még az esküvői torta is egy fontos jelkép?  Az esküvőkön szokás, hogy az ifjú pár közösen felvágja a tortát, majd megeteti egymást egy-egy falattal. A torta a párra váró közös édes életre utal. Viszont úgy gondolom, mindannyian reménykedünk benne, hogy a megbilincselt vőlegényeket ábrázoló tortadíszek „hagyománya” előbb-utóbb feledésbe merül a csodaszép modern cukrászköltemények mellett…

Esküvői fotók

Bár az esküvői fotók készítése nem kőbe vésett hagyomány, de ugyan ki ne szeretné évekkel később is visszaemlékezni élete legboldogabb napjára? Nem mindegy azonban, hogy milyen képeket fogsz majd nézegetni! Éppen ezért érdemes pár dolgot elkerülni: az egyik a pikáns pár fotók, amik lehet, hogy most még viccesek, de biztosíthatlak, hogy pár év múlva nagyon égőnek fogod őket találni! Hasonló a helyzet a napjainkban (főleg Oroszországban) divatos Photoshoppolt képekkel… inkább ne erőltesd! :) Ezek helyett válassz inkább érdekes háttereket, vicces, életteli beállításokat! Egy jó fotós nem olcsó, de olyan képeket fog készíteni, amit évekkel később is szívesen veszel majd kézbe.

Boldogságkapu

Az egyik kedvenc esküvői hagyományom a boldogságkapu, ami szerencsére egyre népszerűbb, hiszen sok pár dönt a kültéri ceremóniák mellett. A hiedelem szerint a menyasszony és a vőlegény leendő otthonát szimbolizálja, ahol majd az ifjú pár családot alapít. Eredetileg fém vagy fa vázra rögzített virágok vagy anyagok alkották a boldogságkaput, ma viszont már teret nyertek az egészen szokatlan kreációk is: készülhet a kapu régi ajtókból, könyvespolcból, gigantikus papír virágokból, sőt akár könyvekből is. Az én kedvenceim azért továbbra is a friss virágos, leveles összeállítások maradnak :)

Menyasszonyi csokor

Mennyasszinyi csokor dobás

Az egyik legismertebb esküvői hagyomány a menyasszonyi csokor eldobása. A hiedelem szerint, aki elkapja a hajadon lányok közül, az fog legközelebb férjhez menni. Mára ez a szokás is kiegészült, hiszen a menyasszonyi csokor mellett megjelent a dobócsokor is, ami kifejezetten erre a pillanatra készül; valamivel kisebb a menyasszonyi csokornál és jobban bírja a „gyűrődést”. Sőt, léteznek olyan dobócsokrok is, amik dobásnál több kis csokorrá esnek szét, így a násznépből egyszerre többen is örülhetnek a szerencséjüknek :)

Ha szeretnél értesülni új bejegyzéseinkről, kövess bennünket a Facebook oldalunkon, az Instagram fiókunkon, vagy a Pinteresten

Ez a cikk a(z) Esküvői érdekességek kategóriában jelent meg.

Cimkék

menyasszonyi ruha esküvői hagyományok menyasszonyi csokor
Wedding Factory