* common.systemMessage *

* common.systemQuestion *

Rendben

Mégsem

A tulipán - minden, amit eddig nem tudtál róla

Azt eddig is tudtuk, hogy a tulipán kifejezetten jól mutat menyasszonyi csokrokban, gazdag színválasztéka és az egyedileg nemesített fajok gyakorlatilag korlátlan lehetőséget kínálnak egy virágkötő számára. No de ismeritek-e ennek a kivételes egyszerűségétől elbűvölő virágnak a történetét? Ha nem, most figyeljetek.. :)

Eredetileg a tulipán Perzsiából és Törökországból származik. Ott vadon nő a lali, amely a tulipán törökországi elnevezése. Amai Isztambul, a 16. században Konstantinápoly néven a világ egyik legszebb városa volt. A kereskedelem, közlekedés, kultúra, politikai intrikák központja volt, de a város számos gyönyörű kertjeit is sokan csodálták.

Bordó, piros tulipán menyasszonyi csokor
A tulipán meghódítja Perzsiát

A tulipán divatja a 18. század elején érte el a csúcspontját. Minden tavasszal telihold idején III. Ahmed szultán a palotája kertjeiben nagyszabású tulipánünnepet rendezett. Vázák százait töltötték meg szebbnél szebb tulipánokkal. A szultán ehhez úgy látszik még Hollandiából is importált tulipánokat.
Voltak kristály hagymák színes folyadékkal. Az egészet meseszerűen kristály lámpákkal világították meg. A fák ágain kalitkák függtek kanárimadarakkal és fülemülékkel, melyek versenyt énekeltek. A vendégek színeben a virágokhoz megfelelően öltözködtek. Ezek a rendkívül költséges ünnepek okozták a szultán vesztét. Elégedetlen összeesküvők meggyilkolták, akiknek az volt a véleménye, hogy a kincstár nagyon kiürült.

A tulipán kereskedelmét és kultúráját Perzsiában szigorúan őrizték. Tilos volt az udvaron kívül tulipánnal kereskedni. Aki ezt nem tartotta be, azt szigorúan megbüntették. Az összes készletet és az új fajtákat precízen leírták. A régi ismert tulipánkönyvben már 1588-ban feljegyezték a tulipánok nevét.

A tulipán meghódítja Európát

Nagy-Brittaniába a tulipán 1578-ban jutott el, mégpedig a források szerint Bécsből. Körülbelül 45 év múlva John Parkinson, a füveskönyvek ismert szerzője már több mint 150 fajtát említ. Ezeket három csoportba osztotta fel: kotai, középkorai és kései fajták. Ez a felosztás még ma is érvényes. Nagy-Brittania még ma is óriási szerepet játszik a termesztésben és az új fajták adminisztrálásában. A tulipán Franciaországba XIV. Lajos, a napkirály uralkodása alatt vált udvari virággá. Az udvarhölgyek szívesen dekorálták tulipánnal mélyen kivágott dekoltázsukat. Berlin körül a 19. században virágzott a virághagyma termesztés. De az egyre terjeszkedő város bekebelezte ezeket a kerteket.

Színes, vegyes tulipán menyasszonyi csokor

A tulipán meghódítja Hollandiát

A tulipánlázt az osztrák habsurgok nagykövete, a flamand diplomata Ogier de Busbecq Süleyman de Grote udvarában kapta meg. Lelkesen írt a tulipánok szépségéről és küldött néhány virághagymát hollandiai barátjának, a tudós Carolus Clusiusnak. Clusius épp elnyert egy új állást botanikusként a leideni egyetemen. Ritka hagymáitól el volt ragadtatva. A hagyomány szerint, olyan magas árat kért a hagymákért, hogy senki sem akart vásárolni. Néhány kereskedő szellemű úr ezt nem tudta elviselni. Egy sötét éjszaka belopóztak a kertbe és elvették a hagymákat. Clusius annyira elkeseredett, hogy a tulipán termesztését komédiának tartotta. Az ellopott hagymák lettek Hollandiában a tulipántermesztés alapjai.

Tavasti tulipán menyasszonyi csokor

Tulipánmánia

A tulipánok Európa nagy részében rövid idő alatt kedveltek lettek. De mindenek előtt a gazdag emberek voltak azok, akik a virágot meg tudták engedni maguknak. Egy kert értékek gyűjteményéből állt és a tulipán ebben drága főszerepet játszott. A tulipán egyre drágább lett és 1634-ben elérte a maximumát. A virághagymával való kereskedés a tulipánmánia alatt valódi spekulációs üzlet lett.
Vették és eladták, anélkül hogy a pénz vagy az áru a tulajdonosok között cserélődött volna. Minden papíron történt. Ehhez még hozzá jött az is, hogy soha nem lehettek biztosak abban, hogy mi hajt ki a virághagymákból. A kereskedők csak abban bízhattak, hogy szép tulipán lesz. Ha egy kereskedő a virághagymát eladta, az volt a nagy kérdés hogy valaha látta-e azt. Az is kérdés volt, hogy a vevő a valóságban a megbeszélt pénzzel rendelkezik-e. Egyre több köztes kereskedő akart beszállni a kereskedésbe, és persze mindenek előtt keresni azon. A kereslet bizonyos fajták iránt egyre nagyobb lett, ezáltal az ár is emelkedett. A ranglista elején a Semper August állt. Ez öt ezer forintot hozott, egy akkora összeget, melyért Amszterdamban csatorna parti házat lehetett volna venni. rdam gekauft werden konnte. Gyakran pénz helyett áruval fizettek a hagymáért. Például egyetlen Viceroi tulipánhagymáért (fele annyira értékes mint a Semper Augustus) a következő árat állapították meg:
2 kordéra való búza, 4 kordéra való rozs, 4 kövér ökör, 8 hízott malac, 12 hízott juh, 2 hordó bor, 4 hordó sör, 1000 font sajt, 1 ágy, 1 ezüst kehely és ruházat.

Nos? Ki kapott kedvet egy menyasszonyi csokorhoz tulipánból? :)

Forrás: Wikipédia

Ha szeretnél értesülni új bejegyzéseinkről, kövess bennünket a Facebook oldalunkon, az Instagram fiókunkon, vagy a Pinteresten

Ez a cikk a(z) Esküvői virágcsokrok kategóriában jelent meg.

Cimkék

bordó menyasszonyi csokor piros esküvői dekoráció tulipán menyasszonyi csokor
Wedding Factory