* common.systemMessage *

* common.systemQuestion *

Rendben

Mégsem

Tradicionális magyar esküvő

Nemzeti ünnepünk alkalmából most kivételesen nem távoli tájak szokásait és öltözékeit mutatom be, hiszen saját kultúránk is rengeteg szép hagyományt és motívumot tartalmaz. Pár éve ismét hódít a kalocsai minta, a hagyományos magyar ételek és esküvői szokások (menyasszonyrablás, menyasszonytánc) pedig soha nem mennek ki a divatból :) Remélem, kis összeállításommal kedvet csinálok, hogy idén többen építsék be saját népi motívumainkat esküvőjükbe.

Helyszín

Hagyományos magyar esküvő

Ha tradicionális magyar esküvőt szeretnénk, az esküvő helyszínének kiválasztásánál is szem előtt kell ezt tartani. A legideálisabb helyszínek a tipikusan magyar esküvőhöz a falusi csárdák, tanyák, boros pincék, amik berendezésükkel, hangulatukkal is illeszkednek a témaválasztáshoz.

Menyasszonyi ruha

Hagyományos magyar esküvő

A menyasszonyi ruha lehet egyszínű fehér, kalocsai motívumokkal díszített vagy zsinóros, pártával kiegészítve. A menyecske ruha a hagyomány szerint piros vagy bordó színű, általában a menyasszonyi ruhánál rövidebb, sokszor kötényke egészíti ki.

Főkötő helyett hajdísz

Hagyományos magyar esküvő

 Ha a párta nem a te világod, akkor egy ehhez hasonló, vadvirágokból és paprikából készült fejdísszel is kiegészítheted a ruhádat.

Menyasszonyi csokor

Hagyományos magyar esküvő

A magyaros menyasszonyi csokor fő színe a piros, amit fehér, zöld, esetleg egy leheletnyi kék egészít ki. A magyar népművészetben gyakran előforduló virágok, a tulipán, a rózsa, vagy akár vadvirágok is alkothatják a csokrot, akár paprikával kiegészítve.

Esküvői dekoráció

Hagyományos magyar esküvő

Az esküvői dekorációban szintén megjelenik a piros szín, mint fő motívum. Ez egy visszafogott, mégis ízléses megoldás piros székmasnikkal és szalvétákkal, zsákvászon asztali futóval.

Hagyományos magyar esküvő

A népi hímzés is megjelenhet a dekorációban, például a szalvétában vagy az asztali futóban. Arra vigyázzunk, hogy egy ilyen feltűnő dekorációs motívumot inkább egyszerű kiegészítőkkel kombináljunk!

Hagyományos magyar esküvő

Az asztaldekorációt friss, piros virágokból is kialakíthatjuk, itt egy régi vasalóba teszi izgalmasabbá a kompozíciót. A paprika nem csupán a leves ízesítésére szolgál, hanem a fehér egyhangúságát is megtöri.

Köszönetajándék

Hagyományos magyar esküvő

A vendégeknek is kedveskedhetünk hagyományos ajándékokkal, a férfiaknak pálinkával, nőknek fűszerpaprikával, gyerekeknek díszes mézeskaláccsal.

Esküvői torta

Hagyományos magyar esküvő

Az összeállításból nem maradhatnak ki a kalocsai mintákkal díszített kézműves torták sem, amik az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert. Bár egy hasonló műremek nem olcsó mulatság, hiszen rengeteg munka van vele, de az biztos, hogy a hatás nem marad el.

Csak rajtad múlik, hogy mennyit szeretnél átemelni a hagyományokból; akár egy hagyományos díszítésű menyasszonyi ruhában, akár a dekorációban, vagy csupán a köszönet ajándékban is büszkélkedhetünk szép magyar hagyományainkkal :)

Forrás: menyegzolap.hu és pinterest.com

Ha szeretnél értesülni új bejegyzéseinkről, kövess bennünket a Facebook oldalunkon, az Instagram fiókunkon, vagy a Pinteresten

Ez a cikk a(z) Klasszikus esküvői dekoráció kategóriában jelent meg.

Cimkék

hagyományos esküvői dekoráció magyar esküvői dekoráció nemzeti esküvői dekoráció
Wedding Factory