* common.systemMessage *

* common.systemQuestion *

Rendben

Mégsem

Minden, amit az esküvői csokrokról tudni akartál!

Régóta vallom azt a nézetet, miszerint az esküvői virágkötészet (de elsősorban a menyasszonyi csokor készítése) bizalmi állás. Erre a kijelentésre persze sokan értetlenül felhúzzák a szemöldöküket, így arra gondoltam, egy kicsit körbejárom a menyasszonyi csokrok és az esküvőkhöz kapcsolódó virágból készült dekorációk témakörét. Ha még esküvő előtt állsz, sok hasznos dologról olvashatsz a bejegyzésben, amiknek a tudatában pénzt és fölösleges köröket takaríthatsz meg.

Csokrok legfőbb típusai

Az első és legfontosabb természetesen a menyasszonyi csokor, ami végigkíséri a menyasszonyt a Nagy Nap szinte minden pillanatában, ott van szinte az összes fényképen, és közel annyi figyelmet kap, mint a menyasszony ruhája, haja, sminkje.

A dobó csokor általában a menyasszonyi csokor kicsinyített mása; ezt a csokrot dobja hátra az eladó sorban lévő lányoknak a menyasszony. Viszonylag új szokás, hogy nem csupán egy, hanem három összefogott dobócsokrot dob el a menyasszony, amik lazán vannak összefogva, így a levegőben három kisebb csokorra esnek szét.

A szülőköszöntő csokor feladata már a nevéből is kitűnik; ezzel a csokorral köszönti az ifjú pár esküvő után a szüleiket. Lehet akár csak egy-egy szál virág vagy egy egész csokor is.

A koszorúslány csokrok kisebbek, mint a menyasszonyi csokor, ezeket a szertartás alatt a koszorúslányok tartják a kezükben. Tévedés, hogy feltétlenül ugyanolyannak kell lennie, mint a menyasszonyi csokor: a szín kiválasztásánál viszont törekedjünk arra, hogy illeszkedjen a menyasszonyi csokorhoz és a koszorúslányok ruhájához! A csokor helyett sokan virágokból készült csuklódíszt készíttetnek a koszorúslányoknak.

A virágok az esküvői dekorációban is általában nagy szerephez jutnak: az asztalközéptől kezdve a székek és padsorok díszítésén át a boldogságkapuig rengeteg helyen és formában bukkanhatnak fel, illeszkedve a többi dekorációs elemhez.

menyasszonyi és koszorúslány csokor

Mit kell tudnod, mielőtt beszélsz a virágkötővel?

Az egyik legnagyobb hiba, hogy sokan az utolsók között keresik fel a virágkötőt, vagy nem tudják pontosan, hogy mit szeretnének. Ne ess ebbe a hibába: jó előre válaszd ki a legszimpatikusabb szakembert! Mielőtt azonban időpontot kérnél, végezd el a házi feladatodat! Fontos tudni először is, hogy mikor lesz az esküvő. Egy tavaszi csokornál teljesen más virágok jönnek szóba, mint egy nyár véginél. Melyikek a kedvenc virágaid? Melyiket szeretnéd ezek közül a menyasszonyi csokorban, esküvői dekorációban viszont látni? Ennél a pontnál nagyon sokat lehet faragni a végső költségekből, ezért is fontos, hogy személyesen tudj beszélni a virágkötővel. Ha a kiválasztott virág nagyon drága az esküvőd időszakában, nagy valószínűséggel tud helyette alternatívákat ajánlani. Az esküvő témája, kedvenc színeid szintén hasznos támpontok lehetnek; ha teheted, gyűjtögess képeket olyan csokrokról, amik tetszenek.

Milyen az ideális menyasszonyi csokor?

Az első és legfontosabb, hogy mutatós és az elképzeléseidnek megfelelő kell, hogy legyen :) De nézzük a többi fontos szempontot is! Nem csak az alacsony lányokra vonatkozik az az alapszabály, hogy ne legyen túl nagy a csokor! A kevesebb néha több: egy nagy csokor összenyomhat optikailag a képeken, elvonja a figyelmet a ruhádról, ráadásul nehezebb is egész nap cipelni. Az esztétikum és a praktikus méret mellett ne feledkezzünk meg a tartósságról sem! A menyasszonyi csokornak, dobócsokornak sokszor extrém körülmények mellett is meg kell őrizniük eredeti formájukat, gondoljunk csak az egész napos hőségre, dobálásra, hurcolászásra, fotózás közbeni strapára. Igazi rémálom egy hervadt vagy darabokra hulló csokorral szerepelni azokon a képeken, amikben sok év múltán is szeretnénk gyönyörködni.

Ahány menyasszony, annyiféle személyiség, elképzelés (pont ezért olyan izgalmas a mi szakmánk! :) )… Ez csak pár példa az elmúlt években készített menyasszonyi csokraimból:

  • menyasszonyi-csokor-korkep-03
  • Nyári napraforgós csokor
  • Őszi menyasszonyi csokor
  • Napraforgós menyasszonyi csokor
  • gyöngyike menyasszonyi csokor
  • Menyasszonyi csokor
  • Lila - fehér esküvői dekoráció
  • Tavaszi menyasszonyi csokor
  • Púder menyasszonyi csokor

Egy fontos hír így a végére: az új évben már új műhelyben kezdtük meg a munkát, ami az előzőnél szebb, tágasabb, könnyebben megközelíthető :) Hamarosan egy ünnepélyes megnyitó keretében hivatalosan is birtokba vesszük a műhelyt, amiről természetesen itt, a blogon is láthatsz majd képeket! Addig is szeretettel várok minden leendő menyasszonyt, tervezzük együtt az álomesküvődet! :)

Ha szeretnél értesülni új bejegyzéseinkről, kövess bennünket a Facebook oldalunkon, az Instagram fiókunkon, vagy a Pinteresten

Ez a cikk a(z) Menyasszonyi csokor kategóriában jelent meg.

Cimkék

virágos esküvői dekoráció különleges menyasszonyi csokor koszorúslány csokor egyedi menyasszonyi csokor
Wedding Factory